“`html
Bayraktar TB2 SİHA, 1 Milyon Uçuş Saatini Tamamlayarak Tarih Yazdı
Türk havacılık sektöründe çığır açan Bayraktar TB2 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı), 1 milyon saatlik uçuş süresini başarıyla tamamlayarak dikkat çeken bir başarıya imza attı. 2014 yılında envantere giren bu milli hava aracı, 10 yıl içinde gökyüzünde 1 milyon saati aşan ilk Türk SİHA olma unvanını kazandı.
Dünyanın en büyük SİHA üreticisi olarak öne çıkan Baykar, ABD, İsrail ve Çin gibi rakiplerini geride bırakarak Türkiye’yi global SİHA pazarının %65’ine hakim bir konumda temsil ediyor.
Bayraktar TB2 SİHA’lar, bu 1 milyon saatlik uçuş süresi boyunca yaklaşık 150 milyon kilometre mesafe kat etti. Bu mesafe, dünyanın çevresini 3,742 kez dolaşmaya denk geliyor.
TÜRKİYE YENİDEN LİDERLİĞİ ELE GEÇİRDİ
Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna gibi çatışma bölgelerindeki başarılı operasyonlarıyla Türkiye, uluslararası SİHA pazarında öne çıktı. 2021 itibarıyla Türkiye, SİHA ihracatının lider ülkesi haline geldi.
Bayraktar TB2, yüksek teknoloji, uygun maliyet ve hızlı teslimat özellikleri ile global ölçekte pek çok ülkenin tercihi hâline geldi. Türkiye’nin yenilikçi üretim anlayışı, askeri alandaki güçlü konumunu artırırken stratejik diplomasi ve uluslararası güvenlik alanlarında da etkili bir aktör olmasını sağladı.
34 ÜLKEYLE İHRACAT ANLAŞMASI
Baykar, projelerini öz kaynaklarıyla destekleyerek 2003’te başlattığı İHA AR-GE sürecinde elde ettiği gelirin %83’ünü ihracattan karşıladı. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, sektörde en fazla ihracat yapan ilk 10 firma içinde yer aldı.
İhracatın Şampiyonları Ödülü’nü kazanan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olarak belirlendi. 2023’te savunma ve havacılık ürünlerinin üçte birini tek başına ihraç etti. Bayraktar TB2 için şu ana kadar 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 10 ülkeyle anlaşma imzalandı.
REKABETİ YENEREK ZAFER KAZANDI
Bayraktar TB2 SİHA’lar, ülkelerin envanterine girmesinde rekabetçi süreçlerin sonunda kazanıyor. 2023 yılında Kuveyt Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmayı kazanarak önemli bir ihracat anlaşması imzaladı. Bayraktar TB2, yapılan gösterimlerde ABD, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bıraktı.
Milli SİHA’lar, coğrafi alanlarını genişletmeye devam ediyor. 19 Kasım 2024’te Zagreb’de imzalanan anlaşma ile birlikte, Bayraktar TB2 SİHA’lar NATO üyesi 6 ülke ve AB üyesi 4 ülkenin envanterinde yer aldı.
“KENDİ SINIFININ EN ÜST DÜZEYİ”
Tüm kritik komponentleri, tasarımı ve yazılımı yerli olarak geliştirilen Bayraktar TB2, %93 oranında yerli sanayi katılımıyla Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde üretiliyor. 2014 yılında TSK’nın envanterine katılan Bayraktar TB2, 2015’ten beri silahlı olarak görev alıyor ve TSK, Jandarma, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından etkin bir şekilde kullanılıyor.
31 Mayıs 2024’te, Bayraktar TB2, dünya havacılık tarihine geçerek otonom fıçı tonosunu başarıyla gerçekleştiren ilk ve tek SİHA oldu. Bu manevra, SİHA’nın gelişmiş otonomi ve aerodinamik yeteneklerini ortaya koydu.
REKOR KIRAN SİHA
Milli SİHA’lar, Avrupa’dan Afrika’ya kadar zor hava koşullarında etkin bir şekilde görev alıyor. Bayraktar TB2, taktik sınıfta 27 saat 3 dakika havada kalma süresi ile Türkiye irtifa rekorunu kırarak, 1 milyon saatlik uçuş süresiyle Türk havacılık tarihine adını yazdırdı.
MEHMETÇİĞİN YANINDA
Bayraktar TB2, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli operasyonlarında, özellikle hendek, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarında kritik roller üstlendi. Uzmanlar, bu tür operasyonların süresinin kısalmasında milli SİHA’ların önemli bir etken olduğunu belirtmektedir.
Milli SİHA’lar, Zeytin Dalı Harekatı sırasında gerçekleştirilen uçuşların %90’ından fazlasını gerçekleştirerek etkili oldu. Ayrıca, Bayraktar TB2’ler, “Mavi Vatan”ın korunmasında ve Doğu Akdeniz’deki güvenlik faaliyetlerinde de aktif rol oynadı.
DEPREM BÖLGELERİNDE YARDIM ELİ
Bayraktar TB2, depremlerde hızlı müdahale kapasitesi ile arama-kurtarma çalışmalarına katkı sağladı. 24 Ocak 2020 Elazığ depreminde ani müdahale ederek görüntü transferi gerçekleştirdi. 6 Şubat 2023’te meydana gelen “Asrın Felaketi” olarak nitelenen depremlerde 2,417 saat uçuş yaparak önemli bir yardım sağladı.
Bayraktar TB2, ayrıca düzensiz göç hareketlerini izleyerek insan hakları ihlallerinin belgelenmesine büyük katkı sağladı. 31 Aralık 2021’de Uludağ’da kaybolan bir Danimarkalı turistin bulunmasında hava desteği sağladı.
4 BİN 91 ORMAN YANGINI TESPİTİ
Bayraktar TB2 İHA’lar, güvenlik ve insani yardım görevlerinin yanı sıra orman yangınları ile mücadelede de kritik bir rol üstlendi. 2020’den itibaren totel 4,091 orman yangını tespit eden Bayraktar TB2, Avrupa’da ilk kez yüksek teknoloji ile orman yangınlarıyla mücadelede kullanıldı.
Bayraktar TB2, erken tespit ve söndürme çalışmalarının verimli yönetiminde önemli bir başarı elde etti. Yangınlara hızlı müdahale süresi 45 dakikadan 11 dakikaya düştü.
DÜNYADA YENİ BİR MUHAREBE TARİHİ YAZDI
Bayraktar TB2, Barış Pınarı Harekatı’nda keşif ve gözetleme yeteneklerini artırarak başarılara imza attı. Bu SİHA, Bahar Kalkanı Harekatı’nda filolar halinde uçan ilk SİHA olarak dikkat çekti.
Türk SİHA’ları, Bahar Kalkanı Harekatı’nda tüm sortilerin %80’ini gerçekleştirdi. Elektronik harbe dayanıklılığı ile başarıyla görev yaptı ve dünya medyasında yankı uyandırdı.
KARABAĞ’DA GÜÇ ÇARPANI OLDU
Azerbaycan’ın Karabağ’daki işgali sonlandırmasında Bayraktar TB2’nin rolü takdire şayandır. 27 Eylül 2020’de başlayan askeri harekâtta Azerbaycan Ordusu, Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanarak Ermenistan’ın savunma sistemlerini etkisiz hale getirdi.
Analistler, bu başarıyı, Türk SİHA’larının savaş tarihini değiştirerek oyun kurucu bir güç haline geldiği şeklinde değerlendirmektedir.
UKRAYNA’DA KAHRAMAN HALİNE GELDİ
Şubat 2022’deki Ukrayna-Rusya savaşında Bayraktar TB2, Ukrayna halkı için bir sembol haline geldi ve pek çok marş ve oyuncakla kutlandı. Kiev’de “Bayraktar Radyosu” yayın hayatına başladı ve yeni doğan erkek çocuklara “Bayraktar” adı verilmeye başlandı.
Baykar, Ukrayna ordusuna destek olmak için yapılan yardımlara katılarak önemli bir dayanışma örneği sergiledi.
“`